Türk Hava Yolları firması, sektöründe hizmet verdiği yolcu taşımacılığı, kargo taşımacılığı, bakım ve eğitim faaliyetlerinde, en üst düzey kalite anlayışıyla ulusal ve uluslararası yasa ve mevzuat ile ticari etiği dikkate alarak, Ortaklığın görevleri ve ortak değerleri doğrultusunda, geleceği ile ilgili olarak çalışanlarını, müşterilerini, tedarikçilerini, iştirakçilerini, tüm iş ortaklarını ve hissedarlarını aynı gayede buluşturmak amacıyla kalitesini ortaya koyar.
THY; ulusal ve uluslararası standart, yasa ve mevzuat doğrultusunda sahip olduğu finansal değerin yanı sıra sosyal, kültürel, etik ve insani değerlerini de çalışanları, müşterileri, tedarikçileri, iştirakçileri, tüm iş ortakları ve diğer paydaşları ile birlikte müşteri memnuniyeti ve şikayetlerinin yönetimini, hizmet kalitesinin sürekli iyileştirilmesini, süreçlerin etkin ve verimli yönetilmesini mükemmeliyetçi yaklaşım ile sağlar.
Hizmette mükemmelliği aramak, yaşamın değerinin farkında olarak tüm hizmetlerinde emniyet ve güvenliğe önem vermek, müşteri odaklı bir yaklaşım sergilemek, çalışanları ile fark yaratmak, gelişmiş teknolojiyi kullanmak, kaynakları verimli yönetmek, geniş ve güçlü bir uçuş ağını sürekli kılmak, dünya çapında havacılık kuruluşu kimliğini sürdürmek, dünya sivil havacılığında söz sahibi olmak, sosyal sorumluluk bilincinde hareket etmek, iş ortakları ile güç birliği yapmak, etkinliği ve verimliliği artırmak ve kalite yönetim sistemi şartlarına uymak Türk Hava Yolları firmasının başlıca prensiplerinden bazılarıdır.
THY TARİHÇESİ
20 Mayıs 1923 ` de Milli Savunma Bakanlığı`na bağlı "Hava Yolları Devlet İşletmesi" olarak kuruldu. İlk Türk havacılarından Fesa Evrensev`in müdürlüğünü yaptığı kuruluşun ilk bütçesi 180 bin liraydı ve yedi pilot, sekiz makinist, sekiz memur, bir de telsizci olmak üzere toplam 24 personel vardı. İlk filoda; 2 adet King Bird (5 koltuklu), 2 adet Junkers F-13 (4 koltuklu) ve 1 adet ATH-9 (10 koltuklu) yer alıyordu.
1945 yılında 30 adet Douglas DC-3 ve 3 adet C-47 ile filodaki uçak sayısı 52`ye, koltuk kapasitesi ise 845`e yükseldi. Böylece, o güne kadar üç kente yapılan seferler 19 kente kadar yayıldı. 1945 yılında 18 bin olan yolcu sayısı, alınan yeni uçaklarla 37 bine çıktı.
Devlet Hava Yolları Umum Müdürlüğü, Devlet Hava Yolları İşletmesi Genel Müdürlüğü adını aldı ve genel müdürlüğe Emekli Pilot Albay Osman Nuri Baykal getirildi.
1953 yılında ilk hac seferlerine başlandı. Hacca giden yurttaşlara, daha konforlu ve hızlı bir ulaşım sunuldu. Chicago Sözleşmesi`nde yapılmasına karar verilen uluslararası havalimanı, İstanbul Yeşilköy`de tamamlanıp uluslararası hava trafiğine açıldı. Liman, uluslararası standartlarda bir piste, modern bir yolcu terminaline, bakım hangarlarına ve elektronik telsiz donanımına sahipti.
1 Mart 1956 günü Türk Hava Yolları A.O. sermayesi 60 milyon TL olarak kuruldu. Türk Hava Yolları, üyeleri arasında ticari, teknik, işletme ve ekonomik alanlarda işbirliği sağlamak ve haksız rekabeti önlemek üzere kurulan IATA`ya (International Air Transport Association/Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği) üye oldu. 1957 yılında Yabancı sermayeye açılan Türk Hava Yolları`na İngiliz havayolları şirketi BOAC (British Overseas Airways Corporation). %6,5 hisseyle ortak oldu. BOAC Genel Müdürü Sir George Cribbett, Türk Hava Yolları İdare Meclisi üyeliğine getirildi. Havayolu şirketlerine haberleşme hizmetleri sağlayan SITA (Airlines Worldwide Telecomunications and Information Services) adlı uluslararası kuruluşa üye oldu. Filoda 19 adet DC-3 ve 7 adet Heron yolcu uçağı ile 2 adet C-47 kargo uçağı olmak üzere 28 adet uçak yer alıyordu.
1977 yılına gelindiğinde 20 yıl önce yabancı sermayeye açılmış olan THY, Maliye Bakanlığı`nın 17.2.1977 tarih ve 53315/6967 sayılı kararı ile tekrardan millileştirildi ve BOAC şirketinin hissesini Maliye Bakanlığı üstlendi.
1989 yılında Türk Hava Yolları ve Lufthansa`nın eşit oranda hisseye sahip olduğu SunExpress Havayolları kuruldu.
2008 yılında Global havayolu ittifakı olan Star Alliance`a katıldı.