Martinique, Karayiplerde bulunan Fransa`nın denizaşırı illerinden biri. Yüzölçümü 1.950 km² kadar olan bölgenin başkenti Fort de France`dır. Adadaki bir diğer önemli kent ise St. Pierre`dir.
Martinik, Fransa`nın bir ili olmasından dolayı para birimi Avro `dur. Yöredeki resmi dil Fransızca `dır. Nüfusu 402.000 kadar olan Martinik`te ortalama yaşam süresi 78.56 yıldır. Bölgede okur-yazarlık oranı %93`tür. Ülkede kişi başına düşen milli gelir 19, 050 €`dur.
Coğrafya
Karayipler `de yer alan Martinik, Karayip Denizi`nde bir adadır. Ada, Trinidad ve Tobago`nun kuzeyinde yer alır. Sahil şerit uzunluğu 350 km olan Martinik`te tropik bir iklim hakimdir. Yörede dağlık kıyı şeridi ve volkanik kayaçlar yer alır. Adanın en yüksek noktası Montagne Pelee (1,397 m)`dir. Adadaki toprakların 5`te 1`i tarıma uygundur. Adanın Karayipler`de yer alması, onu kasırgalara ve sel felaketlerine karşı korumasız bırakmaktadır.
Yönetimi
Ada, Fransa`nın illerinden biridir ve Departement de la Martinique resmî adıyla geçmektedir. Ada yönetimi, başkent Fort de France`da yapılmaktadır. Ülkede, her 14 Temmuz`da Bastille Günü kutlanmaktadır. Ada anayasası, Fransız anayasasıyla aynıdır ve 28 Eylül 1958`de ilan edilmiştir. Üye olduğu uluslararası kuruluşlar aşağıdaki gibidir:
• FZ
• WCL (Dünya Emek Konfederasyonu)
• WFTU (Dünya İşçi Sendikaları Federasyonu)
Nüfus
Ada nüfusu yaklaşık olarak 450.000`dir. Nüfus her yıl %0.72 oranında artmaktadır. Bölgede doğan her 1.000 bebeğin 7`si ölmektedir. Martinik`te yaşam süresi ortalama 79.18 yıl iken, bu oran erkeklerde 79,5 yıl, kadınlarda 78.85 yıldır. Ülkede her kadına 1.79 çocuk düşmektedir. Ülkede yaşayan yerli halkın %90`ı Afrika yerlileri ile beyazların karışımıdır. Bunun dışındakiler ise beyaz, Amerika Yerlisi gibi diğer halklardır. Yöredeki insanların %95`i Roma Katoliği, diğerleri ise Hindu veya Pagan Afrikalılardır.
Ekonomi
Martinik ekonomisi şeker kamışı, muz, turizm ve hafif endüstriye dayanır. Gayri safi milli hasılanın %6`sını tarım ve %11`ini küçük endüstriyel sektör karşılar. Şeker kamışının çoğunun rom üretimi için kullanılmasıyla, şeker üretimi azalmıştır. Çoğu Fransa`ya giden muz ihracatı büyümektedir. Et, sebze ve hububat gereksinimlerinin büyük kısmı ithal edilmelidir, ki bu Fransa`dan geniş yıllık yardım transferleri talep eden kronik ticaret açığına sebep olur. Yabancı döviz kaynağı olarak turizm, tarımsal ihraç ürünlerinden daha önemli bir hale gelmiştir. İş gücünün büyük kısmını servis sektörü ve hükümet karşılar.
Ülkede işsizlik oranı %27.2 kadardır. Sanayinin ana dalları inşaat, rom, çimento, petrol arıtımı, şeker, turizm şeklindedir. Adanın başlıca tarım ürünleri ananas, avokado, muz, çiçek, sebze ve şeker kamışıdır. Martinik dışarıya yılda 404.2 milyon $ ürün satmaktadır. Aynı doğrultuda 2.307 milyar $`lık dış alım yapmaktadır. Yörenin dış borç tutarı 180 milyon $ olup para birimi Avro`dur.